Zdjęcie: z otwartych źródeł
Naukowa nazwa dzikiego czosnku to czosnek niedźwiedzi lub cebula niedźwiedzia.
Na początku marca na sklepowych półkach pojawiają się zielone pęczki rośliny zwanej czosnkiem dzikim. Wiele osób lubi przygotowywać z niego sałatki i inne dania.
Dlaczego ta zieleń jest przydatna i kto nie powinien jej jeść, mówi RBC-Ukraina, powołując się na lekarza rodzinnego Michaiła Tsyuraka.
Jaką rośliną jest czosnek niedźwiedzi?
Naukowa nazwa dzikiego czosnku to czosnek niedźwiedzi lub cebula niedźwiedzia. Ramson jest spokrewniony z czosnkiem ogrodowym i cebulą, stąd jego nazwa i smak.
Jakie witaminy zawiera dziki czosnek?
- witamina C w dużych ilościach;
- lizozym – naturalny antybiotyk;
- olejki eteryczne.
Jakie pozytywne działanie może mieć dziki czosnek na organizm?
- dziki czosnek złagodzi stan przeziębienia;
- zapewni efekt żółciopędny w przypadku problemów z pęcherzykiem żółciowym i wątrobą;
- pobudzi apetyt;
- pomoże obniżyć ciśnienie krwi.
Kiedy nie należy jeść dzikiego czosnku?
- z zaostrzeniem zapalenia żołądka lub zapalenia okrężnicy;
- z częstymi atakami dusznicy bolesnej;
- jeśli niepokoi Cię zapach ust
Należy pamiętać, że dziki czosnek wpisany jest do Czerwonej Księgi Ukrainy jako roślina rzadka, dlatego lepiej jest samodzielnie wyhodować go w ogrodzie, niż zbierać go w lesie.