Site icon Elite Strefa Kobiet

Wpływa na serce i obniża ciśnienie krwi: dietetyk wymienia produkty, które powinny znaleźć się w diecie

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Okazało się, że produkty fermentowane mogą poprawiać zdrowie i chronić przed niektórymi chorobami

Kapusta kiszona, ogórki kiszone i kefir to produkty znane każdemu z dzieciństwa, które mają dobroczynne właściwości zdrowotne. Okazało się, że produkty fermentowane mogą poprawiać zdrowie i chronić przed niektórymi chorobami. Poinformowała o tym RBC-Ukraine, powołując się na Instagramową stronę dietetyka i fizjolog Olgi Dorosh.

Co to jest fermentacja żywności

Fermentacja żywności to proces zmiany właściwości żywności za pomocą mikroorganizmów. Podczas tego procesu powstają witaminy i minerały oraz produkowane są biologicznie aktywne peptydy.

Natto, miso, kimchi, kombucha, tempeh, harkarl to dla niektórych nieznane słowa, ale wraz z fermentowanymi warzywami, jogurtem, kefirem, serem gouda są doskonałymi przykładami sfermentowanej żywności o dobroczynnych właściwościach.

„Jedliśmy sfermentowane ryby od czasów neolitu i okazuje się, że na całym świecie istnieje ponad 100 ich odmian (jest nawet sfermentowany rekin)” – czytamy w poście.

Jakie są korzyści zdrowotne

Zalety sfermentowanej żywności to:

Dietetyk zauważył, że kapusta kiszona jest znacznie łatwiejsza do strawienia niż kapusta surowa i powoduje mniej dyskomfortu.

Exit mobile version