Zdjęcie: z otwartych źródeł
Dzienna dieta na słodycze i cukierki dla dzieci i dorosłych
Święta Bożego Narodzenia zawsze kojarzą się z dużą ilością słodkości, które dzieci otrzymują wraz z prezentami. A dorośli bardzo często nie ograniczają się w spożywaniu słodyczy.
Ile cukierków i słodyczy możesz jeść dziennie bez szkody dla zdrowia?
Dietetycy i lekarze są w tej kwestii zgodni – im mniej, tym lepiej. Ale oczywiście dorośli chcą usłyszeć konkretną odpowiedź – ile?
Zgodnie ze standardami Światowej Organizacji Zdrowia, ze względu na dużą zawartość węglowodanów, zaleca się nie podawanie słodyczy dzieciom do czwartego roku życia. Dzieci w wieku od 4 do 6 lat mogą spożywać aż 19 g cukru – czyli około dwóch cukierków dziennie. Starsze dzieci mogą zjeść nieco więcej – aż do trzech słodyczy dziennie.
Normy dotyczące jedzenia słodyczy dla dorosłych są oczywiście wyższe niż dla dzieci, ale różnią się między kobietami i mężczyznami. Dla kobiet jest to 55 gramów, dla mężczyzn 70 gramów.
Średnio 40-50 g słodkich węglowodanów zawarte jest w dwóch, trzech cukierkach, jednej piance marshmallow, dwóch ciasteczkach lub bardzo małym kawałku ciasta.
Ustalenie, ile cukru znajduje się w produkcie, jest bardzo proste – na etykiecie, w składzie, zawsze podana jest ilość cukru na 100 gramów.
Najbardziej niebezpiecznymi cukierkami są karmelki i lizaki, które w zasadzie składają się z czystego cukru. Uważaj także na cukierki w jaskrawych kolorach, z dużą ilością barwników. Słodycze lepiej jeść po śniadaniu lub obiedzie, ale podczas kolacji lepiej powstrzymać się od słodyczy
Aby uniknąć pokusy, nie należy codziennie umieszczać na stole słodyczy i nie kupować słodyczy do wykorzystania w przyszłości.
Przypomnijmy, jakie szkody dla organizmu wyrządza cukier zawarty w dużych ilościach w słodyczach. Osłabia układ odpornościowy, zaburza pracę serca, uzależnia, wyczerpuje zapasy energii, wypłukuje wapń z organizmu i prowadzi do przyrostu masy ciała. sprzyja starzeniu się.