Uprawa czosnku na otwartym terenie nie jest trudna, jak wiadomo, uprawa ta nie jest kapryśna, ale nadal wymaga uwagi.
Czosnek można uprawiać zarówno późną jesienią (zimą), jak i wiosną; okres dojrzewania wynosi zwykle 2-3 miesiące, w zależności od odmiany. Zawsze sadzę dwa łóżka, jedno jesienią na żywność latem i jesienią oraz łóżko na wiosnę do przechowywania w zimie.
Jesienne sadzenie czosnku zimowego
Sadzenie czosnku odbywa się we wrześniu i do połowy października najważniejsze jest, aby zrobić to przed pierwszymi przymrozkami. Ważne jest, aby to zrobić, aby czosnek miał czas na utworzenie stabilnego systemu korzeniowego. Wtedy z łatwością zimuje i zachwyci Cię obfitymi zbiorami. W przeciwieństwie do odmiany wiosennej, odmiana zimowa ma większe goździki, ale nie trwa tak długo, jak odmiana wiosenna.
Sadząc czosnek w każdym dołku, pamiętaj o dodaniu trochę popiołu i, jeśli to możliwe, warstwy grubego piasku.
Jeśli masz materiał do sadzenia o dużych rozmiarach, posadź go w odległości 12-15 cm od siebie, jeśli jest średni lub mniejszy niż średni, w odległości 8-10 cm.
Sadzenie wiosenne
Zawsze sadzę czosnek letni, gdy gleba rozgrzeje się do co najmniej 15 stopni, a pogoda jest już ciepła. Zwykle przypada na miesiąc maj. Do uprawy czosnku najlepiej nawozić grządkę obornikiem, co zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze i umożliwi szybki przyrost masy ciała. Zwykle o tej porze w ogrodzie pozostaje jeszcze roztopiona woda, polecam ją najpierw wykorzystać do czosnku.
Jeszcze lepiej przygotować grządkę jesienią i dodać nawóz w postaci 30 gramów superfosfatu, 20 gramów soli potasowej i 1 wiadra próchnicy. Wiosną po prostu trochę go wykopujemy i rozluźniamy, po czym sadzimy sam czosnek.
Dla lepszego płodozmianu nie należy sadzić czosnku w tym samym miejscu przez co najmniej 4 lata.
Jak często podlewać czosnek podczas uprawy?
Podlewanie powinno być umiarkowane, aby uniknąć stagnacji wody i lepiej jest używać wody osiadłej lub stopionej.
Jak zbierać i przechowywać czosnek?
Czosnek wiosenny należy zbierać, gdy liście zaczynają żółknąć i wysychać, jest to pierwsza oznaka dojrzałości. Zbiór należy przeprowadzić w słoneczny dzień i ogrzać w dobrze wentylowanym miejscu.