Wiciokrzew jagoda, którą zaczęto uprawiać w domkach letniskowych ze względu na swoje unikalne właściwości. Jeśli wcześniej zbierano go na wolności, obecnie na wielu obszarach można spotkać więcej niż jedną odmianę wiciokrzewu.
Wiciokrzew jest bardzo niskokaloryczny i zawiera 41 kcal w 100 g produktu. Zgadzam się, to na pewno nie pomoże Ci wyzdrowieć, ale pomoże przywrócić organizm do normy.
Jagody zawierają potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, wapń, miedź, mangan, krzem, bar, selen i jod.
Korzyści z wiciokrzewu
Smaczne i orzeźwiające jagody doskonale gaszą głód i pragnienie nawet w największe upały. Wielu grzybiarzy zabiera ze sobą garść wiciokrzewu na przekąskę w drodze.
Pyszne jagody doskonale orzeźwiają w upały i doskonale gaszą łagodny głód i pragnienie. Myśliwi syberyjscy zawsze zabierają ze sobą wiciokrzew na przekąskę w drodze.
Jeśli jest dobrze tolerowany, można jeść 60-70 g jagód dziennie każdego dnia. — poleca Marina Evsilina.
Jeśli dana osoba jest zajęta pracą w szkodliwych warunkach pracy, taka jagoda może usunąć z organizmu trucizny przemysłowe i toksyny.
Należy jednak pamiętać, że jagoda nie jest zalecana w czasie ciąży i karmienia piersią, a przejadanie się może również powodować zaparcia.
Wzmacniaczem jest kompot z wiciokrzewu i malin.
Niedawno rosyjscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki wykazały, że po zamrożeniu smak i substancje biologicznie czynne są lepiej zachowane w odmianie „Niebieskie wrzeciono”
Mieszanina:
- 1 kg – wiciokrzew;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka – szklanka:
- 3l – woda.
Przygotowanie jest proste, poczekaj, aż woda się zagotuje i dodaj jagody oraz cukier. Pozwól mu parzyć przez 5 minut i możesz go wyłączyć.
Jak przechowywać wiciokrzew
Świeży wiciokrzew można przechowywać tylko przez 2-3 dni, po czym zacznie się psuć. Można je zamrozić na zimę na świeżo lub posypać cukrem i przełożyć do pojemników.
Kiedy dojrzewa jagoda wiciokrzewu?
Zbiór w środkowej Rosji następuje w połowie czerwca. To pierwsza jagoda w tym sezonie, która zachwyci Cię przyjemnym smakiem!